неділя, 31 січня 2016 р.

Ліна Костенко «Маруся Чурай». Історична основа твору, його сюжетна канва.

Тема. Ліна Костенко «Маруся Чурай». Історична основа твору, його сюжетна канва.
Мета: донести учням красу слова поетеси;  виховувати почуття людської гідності; прищеплювати любов до української пісні - душі нашого народу.

Хід уроку
 I. Організаційна частина.
II. Перевірка домашнього завдання.
III. Основний зміст роботи
1. Вступне слово вчителя
Світлою і  водночас трагічною постаттю ввійшла в нашу історію легендарна поетеса-співачка з Полтави. Про Марусю Чурай написано повісті, п’єси, поеми. Легенда обросла такими життєвими подробицями, які сприймаємо за реальність.
«Маруся Чурай» - найбільший за обсягом твір Ліни Костенко. Роман змальовує події з нашої далекої історії, з часів Хмельниччини. Подумки ми линемо до зеленої Полтави, на її пагорби й долини, уявляємо ту хатину над Ворсклою, де проживала дівчина з таким високим поетичним обдаруванням. Триста літ живуть її пісні про Гриця, про лицарів наших українських, які  "засвіт встали", збираючись у похід боронити неньку нашу милу, про зелененький барвіночок і про того козаченька, що подався за Десну...
Роман надзвичайної художньої сили створила Ліна Костенко. Роман про далеке минуле і цілком сучасний, бо звучать в ньому такі проблеми, які хвилюють нас і сьогодні.
Маруся Гордіївна Чурай (Маруся Чураївна), за переказами жила в Полтаві у 1625-1650 роках, любила хлопця Григорія Бобренка. Як засвідчують легенди, кохання Марусі та Гриця було нещасливим і закінчилось трагічно. Ця сюжетна лінія розгортається на фоні важливих історичних подій, зв’язаних з боротьбою українського народу за поновлення своєї державності, за визволення своєї землі від пут соціального і національного рабства.
Авторка роману сумлінно дотримується історичної правди.
Персонажі її твору згадують далекі часи, коли на півдні України, за Дніпровськими порогами, зароджувалось нечуване до того в історії братство мужніх і нескорених лицарів, яке названо потім українським козацтвом, запорожцями.
Полтавці добре пам’ятали оспіваного в піснях козака Байду - першого гетьмана українського козацтва Дмитра Вишневецького, великого патріота, який став на захист українських земель від турецько-татарських нападників. Своїм коштом разом із козаками побудував на Хортиці фортецю, яка стала осередком боротьби за незалежність України. Полтава пишалася козацьким  полком: кращі її сини безстрашно боронили волю свого міста над Ворсклою. Батько талановитої дівчини Гордій Чурай  - хоробрий, чесний, непримиренний борець проти кривди. Помстився над шляхтичем, мусив тікати з Полтави на Січ, загинув у бою з ворогами. Така ж чиста серцем,швидка на розум його донька Марія. Окрім того, вона наділена поетичним і музичним талантом: Пісні Марусі Чурай іще за її життя полюбилися людям - їх співали молоді й старі, селяни, міщани, вояки Полтавського козацького полку. Дівчина палко полюбила Гриця Бобренка і не могла знести його зради (він одружився з Галею Вишняківною). Маруся кинулася топитись, але її врятував Іван Іскра. Марія помстилася Грицеві за зраду. Дівчину засуджено до страти. Від смерті її врятувала грамота гєт ьмана, якою дівчину помилувано на знак великих її заслуг як авторки пісень. Але довго жити їй вже не випало: за одною версією, вона померла від сухот, за іншою - Маруся пішла на прощу, до Полтави, більш не повернулася і скінчила своє коротке життя десь у монастирі.
Ці усні народні оповідки документально підтвердити не можна, бо судові акти Полтавського магістрату згоріли під час лютої пожежі. Маруся Чурай живе в її чудових піснях, у пам’яті народній. Перекази про неї живуть у віках. Життя і пісні великої полтавки послужили письменникам, драматургам, поетам основою для створення художніх творів.
Ліна Костенко дає своє високо-талановите тлумачення народної легенди. Її роман «Маруся Чурай» здобув одностойну прихильність у читачів. Він відзначений найвищою нагородою України - Шевченківською премією.
2.Сприйняття  й засвоєння учнями навчального матеріалу
Коментоване читання уривків з роману.
3 Запитання до учнів:
- У чому, на вашу думку, причина ненависті Яреми Вишневецького до українського народу?
- Чому душа  його матері Раїни "плаче по церквах"?
- Що залишив по собі Ярема, тікаючи з України?
- Хто із героїв роману найповніше усвідомлює значення пісні для історичної долі народу?

IV. Підсумок.
V.Домашнє завдання. Вивчити напам'ять уривок з роману.

Немає коментарів:

Дописати коментар